Q8 en Storm bouwen samen tot 200 snellaadstations met shops, broodjes, koffie en restaurants

Q8 en Storm partnership

Antwerpen, 15 januari 2024Het hernieuwbare energiebedrijf Storm en mobiliteitsspeler Q8 lanceren het eerste netwerk van full-service-snellaadstations in België. In een uniek partnership gaan de bedrijven samen tot 200 snellaadstations bouwen op nieuwe locaties. Bij een groot aantal daarvan zal je ook boodschappen kunnen doen en een koffie drinken of iets eten.

“We bundelen onze expertises rond hernieuwbare energie, mobiliteit en shopervaring om een unieke klantenbeleving te creëren voor gebruikers van elektrische wagens”, zeggen Sven Dochez, Director Supply & Innovation bij Q8, en Jan Caerts, CEO van Storm.

Allereerste full-service-snellaadstations met shops en restaurants op toplocaties  

De nieuwe snellaadstations van Storm en Q8 electric worden voorzien op zichtbare en goed bereikbare toplocaties door het hele land, zowel bij belangrijke verkeersassen als in de buurt van stedelijke kernen.

De helft ervan krijgt een eigen shop, een ruim assortiment aan broodjes en premium koffie. Voor deze faciliteiten wordt samengewerkt met partners zoals Delhaize en Panos, waarmee Q8 ruime ervaring heeft in haar tankstations. Bij een kwart ervan wordt ook een snelservice-restaurant voorzien. De roll-out, aan een ritme van 40 nieuwe locaties per jaar of gemiddeld één om de tien dagen, start in de zomer van 2024.

“We trekken ons bekende convenience-concept van shops aan de Q8-tankstations door naar de Q8 electric-snellaadstations. We gaan dus echte full-service-snellaadstations uitbaten. Naast hun wagen laden, kunnen klanten bij ons boodschappen doen en een koffie drinken of iets eten”, zegt Sven Dochez. “We geloven dat dit een groot verschil zal maken in de beleving en het comfort van onze klanten met een elektrische wagen.”

Ultrasnel laden aan 400kW

Elk snellaadstation zal plaats bieden aan tenminste 10 tot 16 laadplaatsen met een laadvermogen tot 400kW. Een gemiddelde wagen met een batterij van 50 kWh kan hier tot een state-of-charge van 80% laden op 15 tot 20 minuten.

De individuele laadplaatsen op de snellaadstations zijn voldoende ruim om ook gebruikt te worden door lichte vracht- en bestelwagens. Alle laadplaatsen zijn geschikt voor personen met een beperking. Betalen kan met alle courante laadpassen, met de Q8 electric app, en met elke bank- of kredietkaart.

Investering tot 250 miljoen euro

De plannen van Q8 en Storm zijn goed voor een verwacht investeringsbedrag tot 250 miljoen euro. Q8 zal de snellaadstations uitbaten via langlopende erfpachtovereenkomsten met Storm, dat zal instaan voor de ontwikkeling en de bouw.

“Met dit netwerk nemen we het laatste obstakel weg voor de overstap naar elektrisch rijden”, zegt Jan Caerts. “Nu elektrische wagens aan een sneltempo goedkoper worden, blijft een betrouwbaar en overal aanwezig snellaadnetwerk van hoge kwaliteit de belangrijkste zorg voor veel gebruikers. Wij gaan die bezorgdheid wegnemen.”

“Bij aanvang ligt de focus op België, maar de partners hebben de ambitie om verder uit te rollen in andere landen. Nederland, waar Q8 bouwt aan het merk Tango electric, is hierbij naast Luxemburg zeker een optie”, besluit Sven Dochez.

100% hernieuwbare energie

De snellaadstations zullen 100% hernieuwbare energie leveren van Belgische oorsprong. De stations zijn ontworpen door het jonge Gentse architectenbureau Martens Van Caimere Architecten. Ze worden gebouwd met duurzame en natuurlijke materialen zoals hout en krijgen een waterdoorlatende verharding, groene beplanting, een groendak en zonnepanelen.

Over Q8

Q8 is één van de grootste brandstofspelers op de Belgische markt met ruim 465 tankstations en een netwerk van meer dan 120 lokale 'Shop&Go'-convenience stores in België, samen met Delhaize en Panos. Met HVO100, CNG, LNG en Q8 electric zet Q8 zich ook sterk in voor meer duurzame mobiliteit.  Sinds Q8 drie jaar geleden Q8 electric lanceerde, gaat het snel met de uitbouw van zijn laadnetwerk. De Q8-laadpas en -app geven toegang tot meer dan 350.000 laadpunten in Europa en nagenoeg alle laadpunten in de Benelux. Momenteel heeft Q8 46 stations in de Benelux uitgerust met snelladers waarvan er de komende 5 jaar tot meer dan 250 zullen worden uitgerust. Zo bouwt Q8 hard verder aan zijn transformatie naar een duurzame mobiliteitsspeler.

Over Storm

Storm is een Belgische ontwikkelaar en exploitant van duurzame energieprojecten. Sedert haar oprichting in 2008 realiseerde Storm voor meer dan 350 miljoen euro aan windparken op land. De belangrijkste investeringspartners van Storm zijn de  (Belgische) beursgenoteerde infrastructuurinvesteerder TINC en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Storm heeft de ambitie om de komende jaren de energietransitie in België te blijven versnellen. In dat kader plant Storm ondermeer de realisatie van tientallen nieuwe windturbines, meerdere grootschalige batterij-opslagprojecten, en een snellaadnetwerk in partnership met Q8.