Naar aanleiding van de invoering van het capaciteitstarief begin dit jaar, is het voortaan mogelijk om zelf een piekvermogenslimiet in te stellen op uw Nexxtender Home thuislader. Deze limiet zorgt ervoor dat het laden van uw elektrisch voertuig een zo min mogelijke verbruikspiek genereert. U dient natuurlijk zelf wel nog rekening te houden dat u niet gelijktijdig andere (grote) verbruikers activeert, want dit zal dan een hogere piek genereren op het volledige verbruik in uw woning. De instellingen in de Nexxtmove app zijn enkel van toepassing op de Nexxtender Home.

Configureren van de piekverbruikslimiet: 

  1. Meld u aan in de Nexxtmove app
  2. Zorg dat u via Bluetooth verbonden bent met uw Home laadtoestel (Zorg ervoor dat u zich op minder dan 2 m afstand van uw Home laadtoestel bevindt.)
  3. Ga naar het configuratiemenu
  4. Klik op limiet piekverbruik 
  5. Selecteer het gewenste maximum piekvermogen (A) voor uw Home laadtoestel

 


 Onderstaande voorbeelden illustreren de impact van de piekverbruikslimiet op het laden van uw elektrisch voertuig.

Situatie 1

Het maximum vermogen van uw woning is 40 A, het maximum vermogen van uw Home laadtoestel is ingesteld op 32 A (7.4 kW monofasig of 22kW driefasig). 
De piekverbruiklimiet is ingesteld op 10A. (+/- 2,3kW monofasig of 6,9 kW driefasig).

Uw wagen zal met de Home steeds aan minimum 6 A en maximum 10 A opladen (elektriciteit van het net nemen). Dit is afhankelijk van het verbruik in uw woning. In de onderstaande grafiek verbruikt de woning 4 A rond het middaguur en zal het voertuig dus aan 6 A laden.

Als uw woning 8 A zou verbruiken dan zal uw voertuig ook aan 6 A opladen, dit wil dus zeggen dat we de piek voor de Home lader beperken maar dat het totale verbruik van uw woning een piek genereert van 14 A (3,2 kW monofasig of 9,7 kW driefasig). 

Info

Een elektrisch voertuig heeft steeds een minimum van 6 A nodig om te kunnen opladen. Het verbruik van de woning wordt niet aangestuurd door het Home laadtoestel, het kan wel de verbruikspiek minimaliseren.

Situatie 2

Uw wagen zal met de Home steeds aan minimum 6 A en maximum 10 A opladen indien er geen restproductie van uw zonnepanelen aanwezig is. De laadsnelheid  is afhankelijk van het verbruik in uw woning en de eventuele restproductie van de zonnepalen. De restproductie zal ten volle gebruikt kunnen worden als deze eerst de apparaten in de woning dekt, vervolgens het vermogen dat ingesteld is als piekvermogenslimiet om daarna het voertuig sneller te kunnen laden op pure restproductie. 

In de onderstaande grafiek verbruikt de woning 4 A rond het middaguur  en zal het voertuig dus aan 6 A laden.
Er is voldoende lokale productie op de zonnepanelen die de totale 10A dekt en met nog 2A extra restproductie die vervolgens gebruikt worden om het voertuig sneller te laden.

Als uw woning 8 A zou verbruiken dan zal uw voertuig ook aan 6 A opladen, dit wil dus zeggen dat we de piek voor de Home lader beperken maar dat het totale verbruik van uw woning een piek genereert van 14 A (3,2 kW monofasig of 9,7 kW driefasig). In dit voorbeeld zou er dan nog 2A gebruikt worden van de restproductie en 2A van het net om zo aan de totale 14A te komen.